Domowy sos holenderski
- 3 żółtka z jaj rozmiar L (Fermy Drobiu Jokiel), 150 g masła, 1 łyżka soku z cytryny, ¼ łyżeczki soli, pieprz czarny lub biały
W rondelku rozpuszczamy masło. Żółtka starannie oddzielamy od białek i umieszczamy w szklanej misce. Miskę z żółtkami ustawiamy na garnku z gotującą się wodą, tak aby woda nie dotykała dna miski.
Palnik ustawiamy na niewielką moc, tak aby woda jedynie delikatnie bulgotała. Ubijamy za pomocą ręcznej trzepaczki lub blendera typu żyrafa, bez przerwy, aż żółtka napowietrzą się i podwoją swoją objętość.
Dodajemy sól i pieprz. Nie przerywając ubijania, bardzo powoli, cienką strużką wlewamy rozpuszczone, gorące masło. Po dodaniu całego masła, miskę zdejmujemy z garnka z gorącą wodą i jeszcze przez chwilę ubijamy, aż naczynie lekko ostygnie. Ciepły sos, od razu dodajemy do szparagów i jajek. Nie podgrzewamy ponownie, ponieważ sos mógłby się rozwarstwić.
Share this content:
Opublikuj komentarz