Kiełbasa pieczona w sosie chrzanowym na śmietanie
Składniki: pęto Kiełbasy z cielęciną Dobrowolscy, 1 cebula, ½ jajka ugotowanego na twardo, 200 ml bulionu, 30 ml oleju rzepakowego, 200 ml śmietany 30%, 150 ml gęstej śmietany 18%, 3 łyżki tartego chrzanu, 1 łyżeczka majeranku, sól, pieprz.
Obieramy cebulę, kroimy w drobną kostkę, przekładamy do rondelka i podsmażamy na 20 ml oleju roślinnego, aż cebula się zeszkli. Dodajemy bulion, śmietanę 30%, śmietanę gęstą 18%, tarty chrzan, majeranek, sól, pieprz. Wszystko mieszamy i podgrzewamy na ogniu przez 3 min. Gotowy sos chrzanowy odstawiamy. Pęto kiełbasy nacinamy z dwóch stron do smażenia. Następnie delikatnie podsmażamy z dwóch stron na 10 ml oleju roślinnego. Sos chrzanowy przelewamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy kiełbasę i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 20 min. Jajko gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki, przekrawamy na pół i wkładamy w środek kiełbasy dla ozdoby. Smacznego!
Źródło i fot.: Dobrowolscy
Share this content:
Opublikuj komentarz