Pieczone bataty z boczkiem
2 duże bataty, ok. 500 g, 1 cebula czerwona, 1/2 papryki czerwonej, 150 g boczku Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol, 3 łyżki śmietany 12%, 100 g startego sera cheddar, 2 łyżki majonezu, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, cukier, oliwa z oliwek
Bataty umyć i pokroić na 4 podłużne plastry o równej grubości. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C na około 15 minut. Po tym czasie blachę wyjąć z piekarnika, przewrócić bataty na drugą stronę, lekko posolić oraz skropić oliwą. Piec kolejne 15 minut, uważając by cukier z batatów nie zaczął się przypalać.
W czasie, gdy bataty się pieką przygotować farsz. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na oliwie na patelni przez około 5 minut. Następnie pokroić paprykę w drobne paseczki i również podsmażyć, a na końcu zrobić to samo z boczkiem pokrojonym w kostkę.
Śmietanę wymieszać z majonezem, przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać i doprawić solą, pieprzem oraz cukrem.
Upieczone bataty wyjąć z piekarnika. Na każdy plaster nałożyć sos śmietanowo – majonezowy ze szczypiorkiem, a następnie boczek, cebulę i paprykę. Posypać serem cheddar. Całość zapiekać w piekarniku przez około 5 – 10 minut w temperaturze 200°C.
Share this content:
Opublikuj komentarz