Smażone szparagi z jajkiem sadzonym
1 pęczek świeżych szparagów (około 500 g), 2 jajka rozmiar M lub L Fermy Drobiu Jokiel, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka masła, sól i pieprz do smaku, ewentualnie starty parmezan lub inny ulubiony ser do posypania
Na dużej patelni rozgrzewamy na średnim ogniu 1 łyżkę oliwy z oliwek i 1 łyżkę masła, kładziemy szparagi i smażymy około 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając. Ważne, aby szparagi były miękkie i chrupiące. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na drugiej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek na średnim ogniu, wbijamy jajka, starając się nie uszkodzić żółtek, smażymy aż białka będą całkowicie ścięte, a żółtka pozostaną płynne (czyli około 3-4 minut), doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Usmażone szparagi przekładamy na talerz i na nich układamy jajka sadzone, możemy posypać startym parmezanem lub innym ulubionym serem. Podajemy od razu z kromką świeżego chleba lub grzanką.
Share this content:
Opublikuj komentarz