Tarta ze szparagami
200 g mąki, 100 g masła (zimnego, pokrojonego w kostkę), 1 żółtko jaja rozmiar L Fermy Drobiu Jokiel, szczypta soli, 2-3 łyżki zimnej wody
Nadzienie: 1 pęczek zielonych szparagów (ok. 500 g), 100 g szynki parmeńskiej, 200 ml śmietany 30%, 3 jajka rozmiar M lub L Fermy Drobiu Jokiel, 100 g tartego sera (np. Gruyère, cheddar, parmezan), sól i pieprz do smaku, opcjonalnie gałka muszkatołowa
Mąkę mieszamy z solą, dodajemy masło i rozcieramy palcami, aż zaczną pojawiać się drobne okruchy. Dodajemy żółtko, zimną wodę i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
Po schłodzeniu, rozwałkowujemy ciasto na podsypanej mąką stolnicy i wykładamy nim formę do tarty (ok. 24 cm średnicy). Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy (np. suchą fasolą). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut. Następnie zdejmujemy obciążenie i pieczemy jeszcze 10 minut, aż ciasto się lekko zarumieni.
Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki i blanszujemy w osolonej wodzie przez 3-4 minuty. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. W misce roztrzepujemy jajka ze śmietaną, dodajemy starty ser, sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku. Szparagi po dwa owijamy szynką parmeńską i regularnie rozkładamy na podpieczonym cieście. Całość zalewamy mieszanką śmietanowo-jajeczną. Tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 25-30 minut, aż masa się zetnie i lekko zarumieni.
Share this content:
Opublikuj komentarz